Pages

KAHWIN..KAHWIN..KAHWIN....

musim perkahwinan...yes..memang banyak sangat2 sekarang ni orang kahwin kan...termasuklah my luvly bro....waaa...banyak benda kena buat...arrange sane sini...wah2...gaya macam aku lak kahwin...(lambat lagi)...macam2 benda kena fikir masa nak buat enduri ni...segala persiapan yg teliti kena dilakukan...waaaaa...BAJET MAHU BESAR juga...lebih 50k....LIMA PULUH RIBU....banyak ye...mang banyak...nak buat macam mana kan...sekarang ni...semua benda mahal...banrang semua naik harga..............pendek kata...ada duit...lengkaplah semuanya......

FOTO SEKITAR MAJLIS PERKAHWINAN ABG AKU(SEBELAH PEREMPUAN 26 JUN 2011)





ada banyak lagi..tungggguuuuuuuuu sambungan yeeeeeeee

DIAM...SUNYI...SEPI....

waaa...lama dah tak update blog ni..rasa rindu yang teramat sangat!busy dengan kenduri kahwin abang...so..nie pun curi masa untuk update juga blog tercinta ini....DIAM...SUNYI...SEPI..pernah tak korang semua buat macam itu???sudah pasti kita semua pernah alami situasi ni kan...untuk mencari ketenangan?yes..memang pun..tapi..kadang2..diam..sunyi dan sepi kita ni pun adalah disebabkan perasaan serabut...terlalu banyak benda difikirkanlah tu.nak buat macam manakan...

masa2 sunyi nilah senang untuk berfikir tennag kisah lampau kitakan..kenangan lama memang senang datang dan menghantui kita..lagi2 kalau kenanngan pahit...susah sangat nak dilupakan...sanagt susah!ambil masa yg lama untuk lupakan...mungkin akan ambil masa bertahun lamanya.....kadang2 disebabkan kenangan lama yg pahit nie lah..buatkan kita lebih takut dan lebih berjaga2..yelah...tak mahu terjadi lagi benda ni...sejarah lama tak nak diulang lagi..kenangan pahit WAJIB dilupakan...

apa2 pun..kena terruskan kehidupan kita...dan pandang kedepan...jangan pernah pandang kebelakang lagi...biar apa orang nak cakap..asalkan kita semua sentiasa buat benda yang betul..kalau kena tegur buat salah ni..kena sentiasa terima teguran...ada baik dan buruknya........

JALAN2 SEKITAR MELAKA.....

MELAKA...MELAKA...yes melaka...masa buat projek URBAN DESIGN yang lepas...aku dan stdiomate aku ditugaskan untuk kaji2 tempat dekat sana...wahhh...memang banyak kali dah pergi sana..tapi tak pernah terfikir pun kaji tempat2 yang bersejarah di sana...bila dapat peluang ni...wah...macam2 aku belajar...terutama tentang bangunan2 lama ni tau..bunyi macam senang je kan...tapi..susah sebenarnya...macam2 benda kena tengok...kiranya..teliti habislah!masa buat assigment ni..memang pening sangat!sebab bermacam2 kriteria kena ada dalam benda ni:-











bila dah melawat dan menjiwai tempat ni...chewwwaahhh...kita akan rasa lebih menghargai tempat2 ni...dan rasa nak peliharanya...sebab MELAKA dah menjadi bandar warisan dunia...penting untuk warisan akan datang tahu sejarah tempat lahir mereka...sebab...sejarah dahulu akan mengajar kita lebih menghargai apa ang kita ada sekarang ni..=)

FACEBOOK MEDAN PERGADUHAN???


"ok kita clash sekarang!awak curang"...ayat tu..sekadar gambaran kepada apa yang aku dah baca tadi...apa kes???bergaduh dekat facebook??adess....hello si kacak dan si cantik...tak malu ke gaduh2 kat public ni?semua orang boleh baca dekat WALL kamu tu...mesti korang semua pernah baca benda2 macam ni kan....

kenapa mesti nak gaduh dekat public??xboleh ke gaduh dekat tempat lain?tup2 nanti ada pula yg masuk campur dan tiba2 sahaja mencelah tanpa tahu apa2...kan dah mengeruhkan keadaan yg terlalu keruh tu?jadi..wahai si kacak dan si cantik..carilah jalan penyelesaian untuk segala masaalah tu..bukan dengan cara bergaduh di blog atau di facebook...tak mahu la ok buat macam itu...nanti buat semua orang menyampah..=)

ORANG BUAT BAIK DIBALAS BAIK..BUAT JAHAT???

WAAAAHHHH...lama sudah tak update blog ni...terlalu lama rasanya...BERSAWANG DAH BLOG NIE...ermm..kembali ke TAJUK diatas...BUAT BAIK DIBALAS BAIK..BUAT JAHAT...DIBALAS???..korang rasa sambungan apa yang patut dibalas untuk mereka2 yang dah buat jahat kat korang semua???

sudah pasti ramai yang nak BALAS dendam...ada yang nak MARAH2..dan mungkin ada yang nak SANTAU!...oh tidak...tak elokkan buat macam tu...bertambah DOSA adalah...ermm..sebaik baiknya..korang semua...BALAS dengan DOA!korang doakan lah..insan yang buat JAHAT DEKAT KORANG SEMOGA DIA BERUBAH..

buat apa nak berdendam??dengan dendam bukannya boleh selesaikan segala masaalah...lebih baik berdoa dan memaafkan...yes!memang susah untuk memaafkan...tapi...tak salahkan kita terus berdoa...mungkin orang yang buat jahat dekat kita ni takkan berubah dalam MASA YANG CEPAT...tapi..insyaAllah doa kita akan dimakbulkan....kuncinya adalah SABAR...


"Apakah benar doa orang teraniaya akan dikabulkan, oleh Allah SWT meskipun doanya untuk mencelakakan orang yg menganiaya dirinya?Memang demikian sebagaimana sabda Nabi saw.,”Doa orang yang teraniaya itu mustajab (dikabulkan oleh Allah). Maka jika ia durhaka, kedurhakaan itu tanggung jawabnya sendiri.” (H.R. Thalami dari Abu Hurairah r.a.). Meskipun doanya mustajab, namun sebaiknya berdoalah dengan doa yang baik, misalnya agar orang yang menganiayanya berubah dan diberi petunjuk oleh Allah swt. Perhatikan lagi penggalan terakhir hadits di atas : “…maka jika ia durhaka, itu tanggung jawabnya sendiri.” MAksudnya, kalau berdoa mestilah yang baik sahaja. Sebab kalau doanya buruk, akibat dari keburukan dari doa tersebut harus ditanggung pula oleh orang yang berdoa."

memang sabar itu ada tahapnya...tapi...ingat juga..amarah itu API...api boleh bakar diri...dan api itu datang dari syaitan...jangan tergoda DENGAN HASUTAN SYAITAN..nanti boleh makan diri sendiri ok!so...sebagai KESIMPULAN...ORANG BUAT BAIK.DI BALAS BAIK..ORANG BUAT JAHAT...DIBALAS DENGAN DOA DAN KEMAAFAN....

MENGUMPAT KE??MENGUTUK KE??MENGATA??

hari berganti hari..jam berganti jam...sering kali kita sebagai manusia..kadang2 leka dan alpa dengan pelbagai perkara yg di tegah oleh Allah...mengumpat..mengata..mengutuk...gosip pun masuk sekali...semua ni...MESTI kita akan buat dalam seharian...kenapa agak2 ye orang nak mengutuk dan mengata???tahukan semua perbuatan itu akan buatkan kita dapat DOSA...kira makan daging SAUDARA sendiri..ish2...

dari mengutuk dan mengata jugalah nanti akan meninbulkan FITNAH...yaaa..akan terjadinya fitnah..kenapa??mari sini aku bagi contoh:...kononnya...ada seorang insan yg tak bersalah ni..dituduhnya mencuri..tapi sebenarnya dia tak buat pun..cerita2 buruk macam ni..mudah tersebar...maka terjadilah FITNAH yang orang ni pencuri..padahal..benda tak disiasat terus disebarkan...korang tahu tak...menyebarkan khabar bURUK pun...yg tidak benar ceritanya akan mengundang macam2 spekulasi orang ramai dan menyebabkan perpecahan...

korang tahu tak...DOSA mengumpat ni SANGAT BESAR!korang kena minta maaf dari orang yg diumpat dan dikutuk...baru dapat pengampunan dari-NYA..ISH2...bahaya kan...buatnya orang tu tak nak maafkan...KAN DAH PARAH...korang juga...bagi PAHALA FREE2 je kepada orang yg diumpat tu...sebaliknya korang yg dapat DOSA...dalam hadis RASULULLAH juga ada menyebut
pasal fitnah, mengumpt,mengata ni..

hadis 1: Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:

Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya.


hadis 2:“Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat” (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)


hadis 3:Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili, diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat catatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. Maka, dia berkata kepada Allah “Wahai Tuhan ku, dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya”.

Maka Allah menjawab :”Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui”.


jadi..sama-samalah kita berfikir sejenak...adakah kita ada buat benda2 ni semua..kalau ada..masih tak terlambat lagi kan nak bertaubat...sama2 kita renungkan...


JOM KLIK SINI

ALAMAK!!!!!

hujung minggu ni...hari bapa kan...mesti macam2 kejutan korang semua akan buatkan.bagi hadiah..buat makan2..beli kek...wahhh..meriah rasanyakan...SELAMAT HARI BAPA..kepada semua yg bergelar bapa di MALAYSIA DAN SERATA DUNIA...kepada yg belum menjadi bapa pun..ucapan ini untuk korang juga...hehehe

dekat TV...ada macam2 jenis ceritakan berkenaan dengan hari BAPA ni...ada yg cerita sedih...gembira dan...........tapi...terlalu banyak sangat cerita yg sedih2 ditayangkan.adess...ceritanya..mesti pasal anak derhaka...cerita keluarga miskin...bapa berkorban nak belikan dan ikutkan kemahuan anak...wah....mesti tersentuh gila kan cerita macam tu!...untuk hari2 nak happy ni...tiba2 sedih lah pula...sedih teramat sangat!

kadang2..tak faham dengan jalan cerita...nanti tup2..si ayah mesti kemalangan akhirnya...kebanyakkan cerita mesti jadi macam itu...si anak mesti akan berubah...yes..memang bagi macam2 pengajaran..tapi......xboleh ke cari jalan lain sikit??ubah benda tu..jadi ending yg happy!!

BOYFREZZZZZ I HEBAT SANGAT!


A : "weh kau tahu tak boyfriend aku call aku 3 kali sehari,love of my life (sambil buat muka minta kaki)"

B : "oh really? lover aku call aku 5 kali sehari (muka bangga)

A : Bestnya,banyak credit lover kau?

B : taklah ni connection wire-less

A : (muka tak puas hati) hmm.. pukul berapa dia call?

B : SUBUH, ZOHOR, ASAR, MAGHRIB and ISYA'. Nak romantik aku pulak call DIA pukul 2-3 pagi macam tu. Masa Dhuha pun ada.

FIKIR2 KANLAH..rekaan semata...credit to:fiekah


PADA ZAMAN DAHULU......

hye2...korang semua...2hari dah xupdate blog ni..bz yg teramat sangat...sebab abg nak kawin next week...macam2 kena buat...ok..berbalik ke tajuk atas ni...PADA ZAMAN DAHULU...cehhhh...zaman dahulu???abad ke berapa tu???ermm...korang ingat tak zaman2 kita kecik dulu????zaman2 sekolah rendah...ingatx???tulah zaman dahulu yang aku maksudkan..huhuhuuh

zaman kanak2 dulu...satu zaman yang seronok sangat!lompat sana sini...happy tak tentu pasal..menangis mesti kena pujuk...beli gula2..jajan tak ingat dunia(bila sakit gigi baru rasa tak nak makan..)...wahh...seronok sangat zaman2 kanak2 ni...masa dulu2...rasa2 korang main apa???mesti korang semua:....

1.MAIN KEJAR2
hahahah...kejar sni...kejar sana..bila tersentuh nanti orang tu yg kena kejar orang lain..hahah...macam kejar anak ayam lari sana sini lak...teringat pula lagu ni..kalau sebelum main kejar2 tu..."polis entry one two jaga..polis maati pencuri jaga"..sampai sekarang aku duk fikir motif lagu tu..macam pelik je bunyinya...

2.MAIN KAWIN2
wah2..main kawin2..mungkin ada antara kita main dulu benda ni...bersanding lah bagai...main benda ni..mesti sebab tengok orang kahwinkan...hahaha...tak tahu macam mana leh dapat idea main kawin2 ni...

3.MAIN MASAK2
habis semua pokok bunga dan rumput2 akan dikutip masa main masak2 nie...togel sudah pokok2 tu bila dipetik...bila dah siap masak..konon2 makan la pula..kelakar je rasa..rasa nak ada effect2 macam api sikit..mula lah mulut buat macam bunyi2 percikkan api..."plasssh"..rasanya..sekarang mesti yg main masak2 nie reti masak kn...huhu

4.LASTIK BURUNG
wah2..ni dah kes mendera haiwan yang tidak bersalah kan..ingat lagi...dulu kalau tak dapat lastik burung..lastik cicak pun kira ok gak..hahahakadang2 ada gak yg salah lastik..terlastik tebuan punya sarang..nah kau!kena sengat..

5.MAIN BALING SELIPAR
aku rasa...ni aktiviti dan mainan paling senang...habis semua orang punya selipar diambilnya...so..main dalam keadaan berkaki ayam...cheh!!point kat binaan selipar2 tu..bila jatuh..semua orang lari..jenuh juga kan nak kemas dan susun selipar tu...


AKU PASTI!!korang semua mesti banyak lagikan permainan yang korang semua main...SHARE2 LA KAT SINI..manalah tahu..SATU HARI nanti..kita semua berkumpul dan main balik benda2 ni....semua tu..kenangan yg terindah dan sukar untuk dilupakan...bila dah besar ni..teringin juga nak main balik semua permainan tu...happy je rasa...tapi..segan la pula!heheh..

Wordless Wednesday 3


sorry...hari ni..terlalu letih dan blurrrr....hukhuk

Wordless Wednesday 2

KALAU BOLEH CAKAP BOLEH..KALAU TAK BOLEH...CAKAP TAK BOLEH..

hari ni...emo sikit...bukan sikit...tapi banyak jugalah...tapi..kena kawal tu...sebab tak elok emo banyak2 sangat ni...ermm..abaikan lah kot pasal emo2 ni...kita berbalik kepasa tajuk entry ni...KALAU BOLEH CAKAP BOLEH..KALAU TAK BOLEH..KATA TAK BOLEH...wujud ke orang macam tu???sebab wujudlah aku cakap...sebab kadang2 ada yang tunjuk pandai...padahal tak TAHU APA2 pun...

pernah kan korang jumpa orang CAKAP TAK SERUPA BIKIN...kira...apa yang dibuat tu...tak sama dengan apa yang dia cakap...ish2...lain suruh buat...lain dibuat...sabar jelah ea...kalau korang rasa tak boleh buat satu benda tu...lebih baik korang BERTERUS TERANG kata korang tak boleh buat..sebab...buatnya..kerja yang korang buat tu..mampu BAHAYAKAN NYAWA...tak ke teruk jadinya nanti...lagipun...tak ada siapa pun nak marah bila kita cakap jujur.

aku pernah juga jumpa insan2 sebegini...kata bagai nak rak...PANDAI BUAT ITU DAN INI..JANJI NAK TOLONG SAMPAI LUBANG CACING...tapi..bila satu benda ni...capai tahap KRITIKAL...kiranya...orng tu tak reti nak lakukan macam dijanji...MULALAH LARI...HILANG DIRI...kadang2 sampai tahap...ada tukar no telefon...adess..tak perlulah macam tu kan...aku tulis macam tu..sebab...ada yang buat macam tu...adesss..macam budak2 la pula...

korang jadilah diri korang sendiri...tak perlu PLASTIK dengan orang lain...kalau tak tahu...cakap je tak tahu...sebab rasanya...itu adalah yg terbaik..=)

AKU MARAH...AKU BARAN KE?

marah..marah..marah...perasaan yang WAJIB ada dalam diri semua orang...korang ada juga kan perasaan tu????tak ada???ish2...abnormal la tu...perasaan marah,sedih,geram,suka,ketawa...tu semua perasaan dalaman MANUSIA...so...kurang tepatlah..bila ada orang tanya...'apa perasaan ko??'...korang jawab...'TAK ADA PERASAAN LANGSUNG'...huhuu

perasaan MARAH...lahir bila korang dalam keadaan yang amat2 TERTEKAN DAN RASA ADA BENDA YANG TAK BETUL ATAU KORANG TAK SUKA SESUATU...kalau dah rasa macam tu...korang buat apa????ketuk kepala dekat dinding???mengamuk???ermm...mesti korang ada cara tersendirikan nak lepaskan dan redakan kemarahan tu...

1.TIDUR
WAAAHHH...inilah cara yang semestinya korang semua akan buatkan..tidur...tidur...tidur dan tidur..dengan cara ni..korang akan lebih tenang...kadang2 bila bangun dari tidur...segala masalah kita akan hilang dan sikit pun kita tak akan fikir pasal benda2 yang dah jadi tadi..tidur walaupun 5MINIT...boleh hilangkan kekusutan yang melanda diri...

2.FIKIR PERASAAN ORANG LAIN/APA YANG MEREKA RASA
CUBALAH bayangkan apabila korang marah kepada orang yang tak bersalah...ok...sekaarang ni...korang cuba tukar posisi...korang yg kena MARAH...apa ea perasaan ye???mesti sedih yang melampau2 kan... kalau apa yang korang marah tu...boleh buat orang NAIK SEMANGAT KE...ADA BENDA YG BOLEH UBAH ORANG tak apa juga...nie...lebih kepada sakit hati...lebih baik simpan sendiri kan...tak elok SAKITKAN HATI ORANG LAIN....


3.CUBA SIBUKKAN DIRI
cuba korang cari sesuatu yang boleh hilangkan rasa marah tu???MENULIS KE...MAKAN KE...bila emosi kemarahan kita ni ditahap BAHAYA!!...LEBIH BAIK cari benda yang boleh mengalihkan perhatian kita dari MARAH ni..buat benda yang gembirakan hati kitalah kiranya...

4.LUAHKAN PERASAAN KITA DEKAT ORANG YG PALING RAPAT DENGAN KITA
TUJUAN YE....bukan aku nak suruh korang melepaskan kemarahan yang mebuak2 tu dekat kawan korang ni...tapi cukuplah sekadar berkongsi cerita..KENAPA KORANG JADI MARAH SAMPAI MACAM TU SEKALI...insyaAllah korang akan tenang lepas tu..nak tahu sebab apa??sebab....BATU DAN API KEMARAHAN korang tu...dah dilepaskan..melalui cerita dengan kawan tu...dia mesti dengan dengan SABARNYA...sebab dia tak berani kot nak CAKAP APA2 masa korang marah..

5.MENJERIT SEKUAT HATI
aku rasa..ni cara paling senang dan mudah!tapi..jangan pula korang jerit2 dekat tempat awam...sebab nanti orang kata korang GILA pula...kan dah PARAH kalau macam tu...silap2 korang leh kena TANGKAP...sebab orang fikir korang terlepas dari WAD SAKIT JIWA...rasanya..lebih baik korang pi jerit dekat tempat yang sesuai...carilah...dalam bilik SENDIRI pun..boleh...cara paling mudah....TEKUP atau TUTUP muka guna BANTAL dan jerit sekuat hati!mesti lepas tu rasa TENANG sikit...

AKU NAK SHARE KISAH MENARIK NI DENGAN KORANG..CUBA KORANG HAYATI...
Pernah ditanya Ahnaf bin Qais, bagaimana dia boleh mengekalkan sifatnya yang lemah lembut itu. Ahnaf menjawab : " Aku belajar dengan Qais bin Asim iaitu pada satu hari sedang berehat-rehat, masuk hambanya membawa panggang besi yang berisi daging panggang yang masih panas. Belum sempatdaging itu diletakkan dihadapan Qias, tanpa sengaja besi pemanggang yang panas itu jatuh terkena anak kecil Qais. Menjerit-jeritlah si anak, kesakitan dan kepanasan sehingga meninggal dunia. Qais yang melihat peristiwa itu dengan tenang berkata kepada hambanya yang sedang pucat dan menunggu hukuman " Aku bukan sahaja tidak marah kepada kamu tetapi muali hari ini aku akan membebaskan kamu." Begitulah sopan santunnya dan pemaafnya Qais bin Asim" Kata Ahnaf mengakhiri ceritanya. Bukannya Qais tidak menyayangi anaknya tetapi Qais memandang segala kejadian itu adalah dari Allah. Jikalau dia bertindak memarahi hambanya, maka hakikatnya dia memarahi Allah. Dia redha dengan ujian yang ditimpakan kepadanya. Tidak ada di dalam kamus hidupnya perkataan kalau atau barangkali. Hatinya tidak terasa dia " tuan" kerana apa yang ada padanya dirasakan amanah dari Allah. Yang bila sampai ketikanya Allah akan ambil kembali.

kalau kita detempat tu..mesti kita akan MARAH SANGAT2 kan...apa2 pun...SABAR ITU PENTING...dan segala yang berlaku kat dunia ini adalah UJIAN ALLAH...KORANG INGATLAH...DENGAN MENGINGATI ALLAH...JIWA KITA AKAN MENJADI SANGAT TENANG...

BIAR GILAKAN GAME...JANGAN GILAKAN CINTA...


sebelum aku pejam....atau dengan bahasa mudah TIDUR...aku rasa..nak menulis benda ni pula...entah kenapa..MASA SYOK2 MAIN GAME TADI(cityvill je)..aku terfikir satu benda ni...biar GILA MAINKAN GAME..TAPI JANGAN GILAKAN CINTA terlebih...wah2...tapi...jangan GILA sangatlah main game tu..nanti TERLUPA pula benda yang WAJIB...

dalam seharian..macam2 jenis orangkan kita jumpa..ada yang GILA PANGKAT...GILA KUASA..GILA ITU DAN INI...tapi...dalam banyak2 gila tu..aku rasa YANG PALING PARAH...gila CINTA kot...sebab..bak kata ORANG...CINTA ITU BUTA...DAN BOLEH MEMBUTAKAN...tadi..masa terjah sana sini...aku banyak baca entry pasal...ORANG CINTAN CINTON ni...ermm..TAK SALAH PUN NAK TULIS..tapi..bila ditengok semua list2 entry dia...mak aiiii...hari2 update pasal benda sama....pasal HARI2 BERSAMA KEKASIH HATI...sorrylah ea..kalau ada yang terasa...=)

ermm...tak salah pun kalau nak cerita..tapi..kalau semua benda yang sama...muak jugalah rasa...dan HATIKU INI...ragu2 untuk FOLLOW anda...walaupun...anda MEMAKSA AKU UNTUK FOLLOW...sorry lagi sekali..bukan aku SOMBONG tapi...kalau hari2 aku duk baca pasal korang punya luv story..MUAK JUGA...kalau ada yang terasa...sorry sangat2...bukan aku jeles dengan korang...tak..tak ada sikit pun perasaan tu...yes..aku tahu...ada yang tak puas hati dengan cara tulisan aku ni...ADA YANG TERASA...kan aku dah pesan banyak kali..ENTRY2 AKU NI TAK ADA KAITAN DENGAN SAPE2 PUN...lainlah kalau aku tag name kau...macam mane kau tag aku!sedap2 je kata aku jels...adessss..ak follow pun tak..komen apakan lagi...ada lah pula kata aku macam tu...(eh...emo la pula!)hehheh...tak payah kott...tulis entry untuk buruk2 kan orang lain...tak elok..tak mau..tak mau...

apa2 pun...0-0 la ok!..tak elok la kalau sentap sana sini tanpa sebab...(padahal sentap juga ni)..untuk yang terasa tu...AKU TAHU KAU BACA...jangan sentap2 ea...kita dah besar...sama2 boleh fikir...kalau tak suka gaya penulisan aku ni...lari 100km dari sini ek..hehheeh..

SORRY KALAU TERASA...TAK ADA MAKSUD NAK MENYENTAPKAN HATI SIAPA2 PUN=)


SHARING IS CARING...CARING IS????

wah2...sukakan guna perkataan tu...hehehhe...SHARING IS CARING...CARING IS????...tuing2...tak ingat pula tiba2 sambungan ye apa...cuba
fikir....15saat......haaaa...ingat!!!sambungan ye...ok2..sambungan ye apa?????

SHARING IS CARING...CARING IS LOVING...

eh...CARING IS LOVING...kenapa aku cakap macam ni???sebab........memang sambungan asalnya macam ni..hahahha...ok2...serius sikit...loving sebab...bila kita dah shre or kongsi segalanya dekat kawan kita...mesti kita akan terbit rasa SAYANG dekat kawan tu...SAYANG SEBAHGAI KAWAN(kalau lebih tak salah pun)..sebab apa aku cakap macam ni???sebab bila kita share suka duka..rahsia..mesti kita akan care orang tu...jaga segalanya pasal orang tu..kire xnak sakitkan hati orang tulah...loving tu datang secara diam2...tanpa korang sedar...mungkin sebab terlebih care kot..heheh

tak tahu..tak kenal..tak mencuba mendekati..maka tak CINTA kan..maksudnya..kita perlukan seorang atau lebih ramai kawan...sebab...korang perlukan orang2 yang rapat selain FAMILY untuk kongsi masalah korang...kongsi KEGEMBIRAAN...kongsi KEMARAHAN...bila tak insan2 yang dapat share masalah...mesti rasa berat je kepala ni..macam ada BATU BESAR kat atas KEPALA korang tu...sebab punca...BERAT MULUT nak cakap...

1.SAHABAT SENTIASA ADA MASA KITA SUSAH
2.SAHABAT SENTIASA SOKONG SEGALA NIAT BAIK KITA
3.SAHABAT SENTIASA DENGAR LUAHAN HATI KITA
4.SAHABAT SENTIASA MARAH KITA...UNTUK KEBAIKAN JE
5.SAHABAT SENTIASA TEGUR DAN NASIHAT KEBURUKKAN KITA
6.SAHABAT TAK PERNAH UNGKIR JANJI
7.SAHABAT TAK PERNAH IRI HATI...



LUKA DITANGAN NAMPAK BERDARAH...LUKA DIHATI...TAK ADA SIAPA YANG TAHU...



ehem...jiwang sahaja tajuk2 entry 2-3hari ni...entah la...tiba-tuba minggu ni jadi mood macam tu pula..mungkin sebab pengaruh sekeliling kot...kawan sini COUPLE...kawan sana CLASH...ish2...macam2..dunia2..arr...berbalik kepada tajuk atas tu...LUKA DITANGAN NAMPAK BERDARAH...LUKA DIHATI..TAK ADA SIAPA YANG TAHU...eh..kenapa pula luka DIHATI TAK ADA YANG TAHU???sebab..pernah ke...korang nampak hati2 kawan2 korang tu berdarah???kita terguris lah...pernah???tak kan...melainkan...korang cek dan bedah hati tu...macam cerita P.RAMLEE pula...'kalau adinda tidak percaya...bedahlah dada'..SIAPA SANGGUP BUAT MACAM TU???

cuba korang toreh tangan tu???mesti nampak lukanya kan...semua orang akan nampak...mesti ada yang tegur.."eh...tangan kau luka..kena letak ubat tu"..kiranya...semua orang nampak kan.tujuan sebenar aku tulis ni...sebenarnya...sebenarnya...sebenarnya...ish...dia ni...lambat bagitahu sahaja apa tujuan ye...ok2...serius..aku..nak cakap lebih kepada LUKA DIHATI TU...maksudnya???lebih kepada perbuatan dan percakapan kita seharianlah..terutama kepada INSAN2 YANG SENTIASA BERADA DI SEKELILING KITA

korang rasa2..pernah tak sakitkan hati orang dengan kata yang sangat PEDAS...sebenarnya untuk tujuan teguran...dan pernah tak korang sakitkan orang dengan perbuatan...CONTOH PUKUL TAK TENTU dan BUAT BENDA YANG ORANG TAK SUKA...aku cakap benda ni...sebab kadang2 kita tak perasan kita sakitkan hati orang sampai terluka...sehingga menimbulkan kebencian orang....tak elokkan sakitkan hati orang...lagi2 dengan perkataan...

kalau nak menegur tu..tak payahlah gunakan perkataan yang KESAT...semua orang ada perasaan...kalau korang tegur elok2..mesti orang tu akan faham...dari korang maki hamun..sumpah seranah...EH...TAK MAHU LAH EMO2 SANGAT...bukan korang je ada perasaan...kalau orang dah terluka..korang ada nampak ke???tak kan...kalau dah 'ter' lepas cakap tu...cepatlah MINTA MAAF!jangan buat tak tahu ...tak ramai orang yang nak cakap.."aku tak suka cara kau tu...makan dalam ok'...tak ramai yang berani cakap macam tu...

kalau nak bergurau pun..berpada2 juga...sebab..kadang2..ada gurauan yang orang tak boleh terima...sebagai contoh..."eh..telinga kau macam gajah..."sesetengah orang akan...terima benda ni sebagai gurauan...sebab dia dah biasa pun benda macam ni...tapi...kalau yang jenis SUKA SENTAP LEBIH...kan dah terluka hati orang tu...sebab orang tak pernah cakap benda macam tu kat dia...selagi kita boleh jaga hati orang..kita jaga...tapi kalau tak boleh dah nak jaga...CUBA TEGUR ORANG TU BAIK2...sebab...LUKA DITANGAN NAMPAK BERDARAH..LUKA DIHATI...TAK ADA YANG TAHU...

Meminta maaf adalah perbuatan terpuji. Tetapi berusaha agar kita tidak terpaksa meminta maaf (maksudnya menghindarkan diri daripada menyakiti hati orang lain) jauh lebih terpuji..Walaupun kamu sudah dimaafkan, tetapi kesan perbuatan buruk itu masih berbekas di hati mereka...Hati yang dilukai ada parutnya...

SAYA HARAP AWAK TAHU SAYA MASIH SAYANGKAN AWAK..


'saya...errr...'...xjadilah msj...agak2 apa sambungan msj diatas tu??saya nak makan???saya nak tidur??cuba fikir2...apa sambungan ye tu???ok...fikir 10 saat...(sambungan ala2 jiwang sikit)...ok..masa anda tamat....hahahah...sambungan ye...mudah sahaja...tengok tajuk pun tahu!SAYA HARAP AWAK TAHU SAYA MASIH SAYANGKAN AWAK...eh...kenapa sambungan ye macam tu???

pernah tak rasa patah hati..hati disakiti sehigga anda rasa dunia ni gelap je???ala..senang cakap...PUTUS CINTA...wah2...tak habis2 cik ida ni nak sentuh pasal benda tu kan...tak ada benda lain ke??aku...bukan apa..just nak bagi pendapat yang lama dah terpendam ni...sehingga rasa nak MELETUP MACAM BOM!!!korang mesti pernah nak hantar sms macam tu kan dekat someone yang pernah bertahta dihati korang.chewaaahhh..kalau yang tengah2 bahagia tu..aku tak kisah pun nak bagi msj macam tu...sebab msj MACAM ITU WAJIB korang bagikan setiap hari...MISS U B..LUV U B...apa2 lagi entah...fikir2 sendiri...

yang menjadi masalah ye sekarang...orang yang dah clash..lagi2 kalau clash sebab insan ke-3...TAK PAYAH KOT MSJ MACAM DIATAS NI...aku tak rasa orang tu ingat kat korang pun...entah2..diaorang tengah HAPPY2!DIA TAK ADA PERASAAN DEKAT KORANG PUN...SEBAB TU DIA TINGGALKAN...tak payah gatai2 tangan msj kata...'SAYA HARAP AWAK TAHU SAYA MASIH SAYANGKAN AWAK..."

kdg2 kita tdk mghagai cinta...knp??
sbb,kta blum mrsai khlngan dia...
kdg2 kita rsai cinta dia,tp msih tak percaya,kenapa??
sebab... kita selalu fikir negatif ttg dia..
kdg2 kita tak sedar hati kita btl2 mnyayangi dia,knp??
sbb,kita tnjuk ego tak nk mngalah..
hargailah org yg sygkn kita..
sbb kita akan mncarinya bila dia sudah tiada di sisi lagi..
sesal pun sudah tiada guna... ♥


PENCURIKAH AKU???

seandainya dia milikku...
satukanlah hatinya...
dengan hatiku...
jika...
dia buka milikku...
aku redha dengan ketentuan-MU
cinta yang datang tidak dirancang..
pertemuan ini adalah...
rancangan yang MAHA ESA..
cinta yang kutemui...
sangat diharap agar bertemu..
seorang yang hatinya sentiasa bertaut denganMU...
agar..
cinta yang murni ini...
tidak bersulam dengan cinta berlandaskan NAFSU..
semoga..
hati ini dan hatinya tidak berpaling dari MU...


pss:rekaan semata2..




BEN ASHAARI :JOM KENAL BLOG SAYA

tak kenal..maka tak cinta...cinta pandang pertama akan terbit...chewaaahhh..bermadah pulak.....ermm..jom kenal2 sini..dan yang berminat meh mai join sini...apa yang ada kat blog aku???blog ak ada macam2 ada..heheheh...segala komen yang membina sangat2 dihargai!

'LIFE IS BEAUTIFUL...LOVE IS BEAUTIFUL..IT'S ALL ABOUT...LIFE AND LOVE..."

KETENANGAN YANG DICARI SUKAR DITEMUI...

pernah tak rasa sedih...geram...bengang...arrrrgghhh....(emo tiba2)..apa yang korang akan buat bila alami situasi...MARAH ORANG???CAMPAK2 BARANG???TIDUR??BUNUH DIRI??eh2...jangan2 tu salah!..bila marah selalunya kita tak akan fikir perasaan orang lain...eh...tak mau..xmau...xelok sakitkan hati insan lain..lagi2 insan yg kita paling SAYANG....

'ida pernah rasa tenang dan hidup tanpa masaalah tak??'satu soaalan yang kawan aku ajukan tadi...tipulah kalau aku jawab aku tak pernah ada masalah kan...nampak sangat menipunya...kalau rasa TENANG TU...rasanya jaranglah juga..sebab setiap hari pasti akan ada benda yang tak senang dihati akan kita lalui..MASALAH ITU DAN INI..TAPI..KITA TAK BOLEH salahkan masalah yang kita dapat tu..paling penting..tak boleh..PUTUS ASA...setiap ujian yang kita tempuh ni ada HIKMAH DAN SEBAB DISEBALIKNYA...kena cari sendirilah..masing2 dah besar..pandai FIKIR sendiri kan...

BUKANKAH DENGAN MENGINGATI ALLAH AKAN MENJADIKAN KITA LEBIH TENANG...lebih bersemangat nak lalui saat2 kehidupan kita ni..ketenangan ITU ADALAH SATU KEBAHAGIAAN UNTUK KITA..kalau hati..jiwa... tak tenang susahkan nak buat satu kerja...=)


"biarlah kekusutan itu terlerai, biarlah badai itu berlalu, biarlah derita itu pergi, biarlah suka itu hadir, biarlah nostalgia menjadi kenangan, biarlah air terus mengalir tenang, walau apapun rintangan hadapi dgn tenang, segala yg Allah beri ada hikmahnya..."

BENAR BUAT CARA BENAR...SALAH BUAT CARA SALAH..

kamu..kamu..kamu dan kamu..pernah tak buat salah???TAK PERNAH????tipulah tu..mesti pernahkan...dalam seumur hidup kita ni...mestilah kita pernah buat salah walaupun SEKALI...baik yelah dia ni ek...SEKALI je buat salah...heheh..tapi...situasi sebaliknye ni..iaitu..jeng2..ermmm..pernah tak korang dipersalahkan dalam sesuatu benda ni..padahal langsung bukan salah korang pun!apa yang korang akan buat???MARAH???MELAWAN???ATAU DIAM????

BENAR BUAT CARA BENAR..SALAH BUAT CARA SALAH..apa makna disebalik ayat ni??kalau kita buat sesuatu yang betul tu..kita tunjukkanlah benda ni betul..tapi..jangan riak pula!nanti orang menyampah...elok2..orang percaya...terus orang hilang percaya dengan apa yang korang nak sampaikan..nak tahu sebab apa???sebab...orang menyampah dan mugkin rasa nak pukul...lempang je dengan kenyataan korang tu..huhuh
u..

tapikan..ada setengah orang ni..bila dia bercakap BENAR...dia buat muka orang SALAH pula...aish..kan dah buat orang RAGU-RAGU...tak ke mendatangkan BAHAYA FITNAH..free2 bagi orang dosa..KORANG MESTI BERANI BERKATA BENAR!aku ulang kembali...BERANI BERKATA BENAR!cuba bersuara lantang dan cakap apa sebenarnya yang terjadi..korang tak boleh buat orang tindas korang...tabur FITNAH DAN CAKAP BENDA YANG SALAH PASAL KORANG...dah korang buat betul dan cakap benda yang betul dekat orang..insyaAllah orang akan percaya..yang penting..korang JUJUR DAN IKHLAS sampaikan sesuatu benda ni..

bila kita buat salah...cepat-cepatlah betulkan kesilapan yang kita dah buat tu..bila dah bat salah pun..kena BERANI berhadapan dengan kesalahan yang korang dah buat...TERLAJAK PERAHU..MASIH BOLEH DIUNDUR..TERLAJAK KATA DAN PERILAKU..SENDIRI TANGGUNG...jangan pula...sendiri buat salah..pergi menuding jari kesalahan tu kepada insan2 yang tidak berdosa...kesian orang tu..dah kena menanggung kesalahan yang korang buat...lebih baik...setiap orang mesti ada buat salah...janganlah takut untuk berhadapan dengan kenyataan..KESALAH YANG DIBUAT..MENGAJAR KITA UNTUK MENJADI LEBIH BERHATI-HATI SELEPAS INI...bila orang dah tahu kesalahan korang...dan kalau2 lah ada insan2 yang berkenaan marah..TAK PAYAH SENTAP2 TAU...buat ia sebagai satu ikhtibar



DIAM..TAK BERMAKNA SUKA...BISING..TAK BERMAKNA BENCI

eh2..tajuk entry tu...MACAM ADA KAITAN JE DENGAN AKU!..yes..tajuk atas tu..majoriti antara kita semua pernah rasakan!DIAM TAK BERMAKNA SUKA..BISING TAK BERMAKNA BENCI..kenapa aku tulis benda ni??nak tahu sebab apa??sebab ada antara kita ni..SUKA DIAMKAN DIRI KALAU TAK SUKA SESUATU ITU..dan akan BISING MACAM LANGAU..KALAU SUKA SESUATU!

diam..diam..aku jatuh hati padamu...eh..silap2..diam..diam..sebenarnya aku BENCI kamu!..eh..kenapa pula ni..diam2 bukan bermakna suka ke??ORNG DULU2 PUN SELALU KATA..'diam bermakna sukalah itu!'..kalau kita tengok cerita zaman2 dulukan..si gadias akan DIAM DAN LARI bila ada orang pinang...so..orang tua2 akan rasa anak dia setuju la tu...TAPI..situasi itu dah berubah..sekarang dah lain..BILA DIAM DAN LARI..kalau ada orang pinang tu..tak pasti lagi sebenarnya anak dia suka..apa tak ye..budak2 sekarang majoriti..semua cari jodoh sendiri..kira dah ada calon dihatilah!hehehe...kadang2 kalau ada yang tak suka..ada yang sanggup LARI RUMAH!HELLO...APA CERITA!kalau dah suka
.cepatlah KAHWIN..

UNTUK BAB YANG BISING TU PULA...ala..kadang2 orang yang suka buat kecoh dan bising2 kat korang tu..sebenarnya...dia nak usha a.k.a mengorat korang!mungkinlah kot!hehehe..tapi selalunya..orang yang bising2 ni..bising dekat kita sebab dia ambil tahu semua pasal kita..dan tak nak kita buat salah atau buat sesusuatu yang tak eloklah..yes..memang kita tak suka orang bising..marah..kutuk kita..disudut negatif ye..macam orang ni nak jatuhkan kita je!tapi...anda...anda..anda dan anda SILAP!..kita pandang jelah positif jelah!gunakan benda ni sebagai KAYU UKUR UNTUK KITA BERUBAH!..

cuba korang ambil contoh yang terdekat..MAK SIAPA YANG TAK PERNAH MARAH ATAU MEMBEBEL??bila diorang membebel..mesti korang rasa..macam GERAM je kan..MAK TAKKAN MEMBEBEL KALAU TAK ADA SEBAB..mesti ada kesalah yang korang dah buat tu...dalam kemarahan tu...ada maksud yang kita kena cari sendiri!setiap yang terjadi didunia ni...ada sebab ye!anda...anda..anda..dan anda kena cari sendiri punca seseorang tu bising dekat kita..

rasanya orang yang BISING ni..lagi BAGUS DARI ORANG DIAM...sebab apa ea??sebab orang diam ni..BAHAYA!...sebab orang diam ni...suka BERDENDAM...sebab diorang tak nak luahkan perasaan diorang...bukan tak nak...TAPI TAK RETI!....JANGAN DIAM2 SANGAT..NANTI BOLEH SAKIT KEPALA PENDAM LAMA2..lebih baik jadi orang yang BISING2 ni..apa yang dia nak cakap..orang tahu..tapi..JANGAN OVER sangatlah BISING TU!..nanti orang menyampah pula..

rasanya..korang dah fahamkan..maksud DIAM TAK BERMAKNA SUKA..BISING TAK BERMAKNA BENCI ...maka..korang akan fahamlah kan..kenapa orang suka diam dan bising...apa2 pun..kalau orang tu diam..lebih baik korang tanya dulu sebelum buat sesuatu keputusan...DIAM TAK BERMAKNA SUKA=)





BIAR PUTUS CINTA...JANGAN .....

korang semua pernah tak PUTUS CINTA????pernah tak????berapa kali???1...2...6...9kali???sakitkan PUTUS CINTA ni..rasa macam hilang sesuatu je..sesuatu yang bernilai...chewwwaaahhh..aku pernah juga rasa benda ni...dan SERIK untuk rasa benda ni lagi..hehehe..sesetengah orang yang putus cinta ni..ada yang berani ambil RISIKO BUNUH DIRI..hello2...dunia ni..macam xad cara lain je nak hilangkan sedih tu!..patah tumbuh hilang berganti..ITU DAH PASTI!

Entry kali ni...macam pelik sikit bunti ye...BIAR PUTUS CINTA JANGAN....korang cuba teka...apa yang tak patut putus dari hidup kita????UDARA..AIR...itu dah semestinya..tapi ada lagi penting dari tu tau!bila kita perhatikan KAWAN2 DAN SIAPA2 je yang putus cinta sudah pasti akan rasa give up...entahlah..mungkin rasa diri tu malang kot...TAPI ANGGAPAN ITU..SALAH!..sebab U NEVER ALONE IN THIS WORLD!kalau xpercaya cuba baca entry aku yang LEPAS NI...agak2..apa sambungan ayat BIAR PUTUS CINTA JANGAN ini??.....

1.JANGAN PUTUS SOLAT DAN BERDOA KEPADA ALLAH
kenapa jangan putus benda tu???sebab Allah berikah kita orang yang salah dahulu sebelum jumpakan orang yang BETUL..mungkin yang datang sebelum ini adalah ujian Allah..nak lihat sejauh mana ketabahan hati korang semua..insyaAllah bila kita hilang yang lama ni..mungkin akan ada yang lebih baik lagi yang akan muncul dalam diri kita...kalau macam aku kan...aku selalu pegang DOA NI:YA ALLAH SEANDAINYA DIA UNTUKKU TETAPKANLAH HATI DIA BERSAMA HATIKU..SEANDAINYA DIA BUKAN MILIK AKU...AKU REDHA DENGAN KETENTUANMU KERNA PASTI AKAN ADA PENGANTI YANG LEBIH BAIK UNTUK DIRI KU...korang kena redha dengan setiap ujian yang datang..SABAR..CEKAL DAN TABAH..

2.JANGAN LUPA JAGA KESIHATAN DIRI
haaa..ni satu benda yang paling penting kenalah korang jaga!kalau xsihat macam mana nak buat benda lain..janganlah asyik nak meratap,menangis,meraung..tak ada gunalah..menangis airmata darah sekali pun..xpasti lagi akan dapat balik..MATA BOLEH BUTA..kalau banyak sangat menangis tu..kalau bab makan tu!jangan lah lupa..kadang2 ada yang tak lalu makan sampai SEMINGGU!woooo..lama tu!lama yang amat sangat..perut tu boleh kombong angin banyak sangat2..ish2..kalau xlalu sangat tu..minumlah sikit..xpun..makanlah bubur nasi!tenaga penting!

3.JANGAN BUNUH DIRI!
AMARAN KERAS UNTUK ANDA..ANDA..ANDA DAN ANDA!!!jangan sesekali berani cuba untuk bunh diri..kerja salah tu!!tak kiralah minum RACUN TIKUS ke..jerut leher ke..korang jangan buat keputusan terburu2 lah..kesialah dekat FAMILY..TERUTAMA MAK DAN AYAH YANG BESARKAN KORANG...sekarang ni..macam2 berita pasal ORANG PUTUS CINTA bunuh diri..ish2..bila nak buat satu benda ni..fikir dulu baik dan buruk..masih ada insan yang sedih MENYAYANYI KORANG...

4.JANGAN DENDAM DEKAT SIAPA2 DAN CUBA JATUHKAN ORANG LAIN
eh...ada ke macam ni??aku tulis ni berdasarkan pengalaman..sebab adalah aku tulis macam ni...kadang2 kan..ada jenis orang ni..tak nak tengok orang lain yang bahagia COUPLE ni..terus bahagia...so..dia dengan cara mudahnye..mengodalah insan2 yang dia rasa boleh jadi penganti ex dia..dan dalam masa yang sama...nanti..si BOY KEPADA GIRLZ TERSEBUT..akan mintak clash dekat gurlz dia..nak tahu kenapa????sebab BOY NI NAK COUPLE DENGAN GURLZ YANG AKU MENTION DIATAS!..hello2 mina n minachi!xmaulah buat cara kotor ni nak dapatkan kebahagaiaan...korang penah rasa CLASH a.k.a putus cinta!tak payah lah nak buat insan lain rasa derita yang pernah anda rasa itu..tak elok tau!COOOLLLL...tiba2 panas lak..

5.JANGAN SESEKALI PANDANG BELAKANG
laa...takkanlah tak boleh pandang belakang walupun sikit???jawapanyan adaah...TAK BOLEH!bila kita pandang belakang...bermakna..kita akan rasa nak balik kepada si dia yang DAH TINGGALKAN KITA TU!lebih baik pandang depan dan START BUAT KEHIDUPAN YANG BARU TANPA DIA!insyaAllah satu hari nanti akan terbit sinaran yang baru untuk korang...

Aku rasa..cukuplah bebelan..aku untuk kali ni..semua yang aku tulis ni..hasil dari pengalaman sendiri dan pengalaman kawan2 aku juga..menagis dan menyesal sampai berbula2 pun tak berguna juga..sebab macam yang aku cakap tadi..YANG PATAH TUMBUH..YANG HILANG BERGANTI.....






1st INTBM Activity : What's In Your Bag?

hye..koranhg semua ada beg tak???'aku guna plastik bag je'...ala2 tu kira beg juga lah kan..boleh angkut kesana kemari..huhuhu.korang semua sanggup tak bagi orang selongkar2 dan tengok2 dalam beg tu??huhu.ok..demi activity INTBM..aku nak sharelah apa yang ada dalam beg aku yang semak samun ni..heheh..alamak..malu pula..eh2..jangan malu2..jom2 TENGOK BEG AJAIB AKU..


ok..dengan bangganya aku nak tnjuk beg yang kesana kemari aku angkut..bukan tak ada yang lain...api aku rasaa beg ni TAHAN LASAK..beg ni..hadiah dari akak aku...HADIAH BIRTHDAY!..sebab tulah kot aku SAYANG SANAGT dari beg lain..apa tak ye..yang lain2 aku beli sendiri
apa benda ni??nilah bekas2 pin tudung aku..sentiasa kena bawak k..kenapa???sebab manalah tahu tiba2 pin kat tudung aku tu tercabut!walah...kan dah susah..so..DENGAN ADANYA BEKAS AJAIB ni..selamatlah aku..hehehe
UBAT??kenapa la pula kena bawak ubat??sakit??eh..kita kena bersedia sebelum terkena kan..buatnya ada kawan2 kita yang sakit2 kepala ke..bolehlah BERKHIDMAT utuk negara..huhuhu...
makkkkkaiiii..banyak ye!!sanggup ke ko angkut ni??YES!MEMANG AKU ANGKUT SEMUANYA!..hahaha...beg aku nampak je ringan..tapi sebenarnya..BERAT jugalah dengan barang2 WAJIB angkut ni...pencuci muka,toner,pelembap n gel...kena usung kesana kemari..TAKKAN NAK MINTAK ORANG..
JENG2...barang seterusnya adalah MAKE UP!..walaupun kadang2 aku malas nak MAKEUP..tapi bawa jelah..aku bukan KAKI MAKEUP sangat..biasa2 bolehla!
purse??ni adiah dari ABANG AKU...dia balik time2 cuti hari tu..dia belikan..dari U.S..mang sangat2 lah aku SAYANG DAN HARGAI!..purse ni kena bawak kesana kemari..i.c dalam ni..segala jenis kad pun dalam ni...hhuhuhuhu

so..apa yang ada dalam beg korang semua??????RESIT BANK??RESIT BAJU???KUNCI???GULA2???jom sama2 kita join aktiviti ni..korang just perlu ke blog sis ni..segala syarat penyertaan ada dalam ni...sekali buat aktiviti ni..rasa macam kene terjah dalam FUHHHHH je..hahahha..jom main terjah!mari sama2 meriahkan lagi aktiviti ni!

dengan ini saya nak tak


BEN ASHAARI AJAK KRITIK BLOG AKU


dEMI kebaikan aku..kamu...dia dan semua..marilah sama2 kita bagi kritikan membina untuk blog aku ni..berani dkrikit???jom join sini k....TERIMA KRItikan DENGAN HATI TERBUKA...=)

ORANG DULU vs ORANG SEKARANG BERCINTA

SEKARANG ni...musim2 cuti sekolah kan...BANYAK PULA JEMPUTAN KAWIN..wah2..meriah semua nya...my bro pun kawin hujung bulan ni...BACK TO OUR STORY...ORANG DULU vs ORANG SEKARANG BERCINTA...wah2..banyak perbezaan antara orang sekrang dan orang zaman dulu bercinta..mesti korang semua dah tahukan perbezaannya..tapi..kepada yang tak tahu..jom sini aku share sikit2 pasal PERBEZAAN:

1.ORANG DULU BERCINTA SELEPAS KAHWIN DAN ORANG SEKARANG BERCINTA SEBELUM KAHWIN
orang dulu jodoh semestinya jodoh ditentukan oleh IBUBAPA..jaranglah orang sekarang ni jodoh diaturkan oleh IBUBAPA.kalau ada pun..dalam DRAMA DEKAT TV tu lah...heheheh..bercinta selepas kahwin ni..ada banyak kelebihanya...tak kenal..maka xcintakan..masa lepas kahwin baru nak kenal2..alo2..so sweet!..bila dah bercinta dulu sebelum kahwin..mesti banyak benda kita dah share..kadang2 ada yang busan sebab semua benda dah tahu..ish2..jangan lah busan2..dah kahwin kot..heehhe.

2.ORANG DULU BERCINTA GUNA SURAT DAN ORANG SEKARANG BERCINTA GUNA SIBER
zaman dulu2 mana ada internt..so..gunalah surat ni untuk berhubung..nah kau!letak BEDAK bagi wangi..bila bukak..penuh bertabur bedak2 ni..kalau tulis guna surat..segala macam jenis ayat puitis keluar..tapikan..kalau orang sekarang ni..bercinta dekat YM..FACEBOOK..SKYPE..BLOG(eh..ada ke??)..sekali klik je..sampai dah isi hati yang korang nak sampaikan tu..beza dengan orang dulu..berhari2 lah nak tunggu surat tu sampai..kalau duduk sebelah2 rumah ok gak..tapi..kalau dok jauh????sampai 300km jauhnya..sudah semestinya BERHARI2 NAK SAMPAI!wah2...cekal sungguh

3.ORANG DULU BERCINTA BERGAYUT DEKAT TELEPON AWAM DAN ORANG SEKARANG BERCITA BERGAYUT DEKAT HP SENDIRI
haa.. zaman dulu2 hp tengah MAHAL..yang adapun..HP BESAR GEDABAK MACAM BOTOL AIR..masa zaman dulu..hp xlah popular macam sekarang ni..ramai yang pilih bergayut dekat public phone..wah2 sanggup beratur panjang2 demi nak bergayut bersama yang tersayang..simpan duit syiling banyak2..samapi koyak poket tu..tapi..zaman sekarng ni..ada HP sendiri...siapa tak ada tu..kira macam PELIK lah..bila bergayut dekat hp sendiri..memanglah tersangat lama..tak cukup dengan tu..SMS pun mesti dihantar..WAJIB!..kalau tidak..mesti hidup rasa kurang untuk orang2 ynag bercinta ni

WAH2..KORANG semua mesti tahukan style2 orang dulu dan orang sekarang bercinta..meh2 korang semua share pengalaman dengan aku...SHARING IS CARING..CARING IS LOVING..IT'S ALL ABOUT LOVE..

'Blogging itu Aku Suka!'


ehem2..join SEGMNT LAGI..heheheh...klik sini untuk tahu SEGMENT APA??..wah2..meriah juga ek TEMA a.K.a post entry kali ni...KENAPA KAM..KAMU..KAMU DAN KAMU suka sangat2 blogging???setiap orang ada alasan tersendirikan..ada yang suka luahkan perasaan..suka2..cari kenalan dan ada juga yang suka gocip2 hebat terhebah...huhuu..kalau macam aku...aku suka blogging...SEBAB....jengjengjeng....SEBAB DAPAT SHARE PENGALAMAN..LUAHKAN PERASAAN..SHARING IS CARING...=)

MACAM MANA NAK JOIN EA????mula2...korang pi dekat tuan rumah ni..kemudian..
1. Post entry bertajuk 'Blogging itu Aku Suka!'
2. Optional untuk follow blog or like page
3. Tempekkan header ni kat entry korang tu.
3. Tag lah sesape blogger yang korang nak. Optional gak :P

SIMPLE KAN..DAN MAKA DENGAN INI..AKU NAK TAG
CIK JDIE(sila2 join contest dia ni)

KALAU DAH PANDAI BERJANJI..PANDAILAH KOTAKAN JANJI...

ok...entry kali ni nk sentuh pasal JANJI...janji???ada apa dengan janji???mengikut KAMUS DEWAN BAHASA... pernyataan kesediaan utk berbuat atau memberi sesuatu...haaa..macam mana??dah faham maksud tu???apa??tak faham lagi ke??tak faham ea??mari sini...aku explain mudah lagi...bila kita buat sesuatu..kita WAJIB tepati..HARAP2..FAHAM LA...kadang2..kesal dengan sesetengah orang ni..sebab PANDAI BERJANJI ITU DAN INI...TETAPI..(faham2 sendirilah sambungan ye..)

BEN ASHAARI AJAK TUKAR LINK


hye semua..kali nie..marilah sama2 join sagmen ni..untuk blogger baru..bd2 macam ni sangat berguna tau..kita sebagai kawan2 dan teman2 dialam maya ni..bolehlah sentiasa kunjung2 walaupun xdapat bersua depan2..dan paling penting dapat ingat2 dannasihat2 antara satu sama lain...=)
jom sama2 join..BEN ASHAARI AJAK TUKAR LINK..mari sama2 eratkan silaturahim=)

AKU..DIA..KAMU DAN RESIPI?

RESEPI SPECIAL:ROTI CINTA
bahan2:
2buah HATI
1 bekas CINTA
1 kg rasa SAYANG
1 kg KEMESRAAN
1kg SETIA
1gram CURIGA
1gram CEMBURU
3 helai DAUN KATA CINTA

3JENIS PERISA:
>RINDU
>RESAH
>GELISAH

CARA ADUNAN
satukan hati sehingga menjadi cinta..kemudian masukkan sedikit cemburu dan curiga kedalam adunan..tuangkan secukup rasa sayang dan rindu kedalam adunan yang telah dibancuh tadi...kemudian...apabila sudah rasa sebati dalam adunan yang telah dikacau tadi..MASUKKAN KEDALAM OVEN PERNIKAHAN..untuk rasa yang lebih enak...hiasi dengan KEJUJURAN DAN KEIKHLASAN diaatas hidangan yang siap tadi..untuk menambahkan keunikan hidangan..tambahkan KATA2 CINTA untuk hasil yang lebih menarik..

ehem2..mesti pelikkan dengan resipi2 diatas..ala..ni resepi sebenarnya resepi ERATKAN LAGI HUBUNGAN...ermm..aku penah ke gunakan resipi ni???TAK LAGI!heheheh...sebab ap??faham2 sendiri la k..bagi aku..sebuah perhubungan ni..perlukan kesetiaan dan kejujuran..kalau pandai tabur JANJI je..xguna juga..sebab..kalau korang xkotakan janji..DOSA tau!aku kat sini bukan nak bagi ceramah or apa2 pun..jz bagi pendapat je..bagi aku..kalau korang sendiri xboleh nk bagi KOMITMENT dalam perhubungan..xpayah dululah kot..nak COUPLE2 ni..aku bukan apa..just sekarang ni ramai yang CLASH..alasan ye..sebab TAK BOLEH BAGI KOMITMENT DAN XSEKEPALA...apakah alasan ni terbaik???ish2..fikirkan lah...jadi SINGLE best..macam2 boleh buat..

pss:kalau ada yang rasa aku salah..betulkan lah ea..=)

AKU...DIA..KAMU DAN BAKAT????

salam..hye semua!haa...kreatif???kreatif???'ala mesti kau pandai buat itu ini macam parent ko kan'..EH..SILAP2...tekaan korang semua silap...entry kali ni..aku nak sentuh pasal kreatif...kalau korang nak tahu...kreatif ni..xsemua orang ada bakat terpendam tu...KREATIF ni macam mana???aku blurr la...ALA..MACAM BAKAT...bakat seseorang ni lain2..ada yang pandai MENYANYI,MEMASAK,ANYAM KETUPAT..eh..kira ok pe kalau reti anyam ketupat..kau RETI???BAKAT KREATIF ni..semua kenalah korang semua cari sendiri dalam diri korang...macam aku sndiri pun..sampai sekarang xpasti apa BAKAT KREATIF ynag aku ada..yang sudah pasti..aku xlah warisi sangat BAKAT KREATIF MAK DAN AYAH AKU!..nak tau apa dia??MEH TENGOK bawah...

1.MENJAHIT!
asal malam...dek gedek gedek...ha...cuba teka bunyi apa tu??aku bagi 5saat fikir...ok..masa tamat!jawapannya adalah mesin JAHIT!..kenapa ea??untuk pengetahuan korang semua..mak aku ni suka sangat2 menjahit..so LANGSIR dekat rumah tersayang ni...mak aku jahit...dari 5BILIK...RUANG TAMU..TEMPAT TV..TEMPAT MAKAN..mana2 jelah tempat yang ada langsir mak aku akan jahit!SETAHUN sekali...WAJIB!tukar langsir..kalau x..mesti rasa PELIK je rumah aku ni...
2.KEMAS RUMAH
AKU BUKAN TAK RETI...tapi..aku kurang rajin cikitlah..nak tahu sebab apa???SEBAB..MY MUM SUKA BUAT SENDIRI...heheh..kalau perlu je aku akan TOLONG..erm..cita rasa aku dan mak n ayah aku beza...so..diorang lagi selesalah BUAT SENDIRI..ish2...sekali sekala KEMAS..nak tercabut jugalah KAKI DAN TANGAN ni..heheh..nak tahu sebab apa???sebab AKU PNYA KEJE MESTI KENE LAP SEMUA KERUSI JATI KESAYANGAN mak aku ni..so memang selamatlah tangan aku akan berminyak2 lap..sebab ADA MINYAK KHAS untuk lap ni..bila mak aku banhagian dalam rumah..ayah aku pula..wajib di LUAR RUMAH..nak tahu kenapa??baca bawah.=)

3.BERKEBUN
walah!my dad suka berkebunlah...boleh dikatakan..seluruh LANSKAP rumah aku ni..ayah aku yg HIAS..aku ni..just suka mnyibuk2 je..hahahha..tengok ayah aku tanam pokok..cantas pokok..best2...korang TRY2 lah cakap dengan POKOK..sebab ayah aku cakap...'POKOK NI BERNYAWA..DIA SENTIASA DOAKAN KITA..DAN FAHAM APA YANG KITA NAK SAMPAIKAN...eh..macam psiko lakn..tapi..ni kira boleh hilangkan TENSION yang melanda diri..haaa..lagi satu!!rumah aku ada kolam ikan yang comel!hahah...so..bahagian tu juga..aku memang xleh amek part lah untuk try2 cuba ubah

4.BUAT PLAN RUMAH IDAMAN
eh..mak dan ayah kau arkitek ke??dengan penuh bangganya..aku jawab 'TAK'!..alhamdulillah..rumah yang aku duduk sekarang ni..hasil plan yang dilukis oleh MAK DAN AYAH aku...aku sendiri pun xad BAKAT nak imagine macam ni...xpe2..insyaAllah aku wajib!buat impian macm mak dan ayah aku ni...
5.BUAT HANTARAN KAHWIN
HAa..nilah bakat YANG AKU XDAPAT NAK WARISI!...asal aku try buat je..mesti musnah jadinya...so aku just mampu TENGOK je...kakalau SEDARA MARA aku nak KAHWIN...mak akulah yang akan HIAS BILIK PENGANTIN...BUAT PELAMIN...DAN PALING PENTING!!!BUAT HANTARAN!wah2..meriahkan...





BAKAT ni lah yang aku sampai sekarang TAK SEMUA dapat aku WARISI..insyaAllah satu hari nanti...

pss..korang silalah join contest kat blog cik jdie ni..







HARI NI BIAR AKU AJAR KAU!


salam..hye...eh cik akak..kasar ye tajuk tu..dah la hari ni hari yang ceria..huhu..sorry2...xad niat pun nak kasar2..jaz petik balik apa yang aku cakap kat adik aku tadi..'HARI NI BIAR AKU AJAR KAU!'..korang gaduh ke??xla..mana ada..macam nak bertumbuk je...eh..lagilah salah sangkaan korang tu...sebenarnya..tadi AKU MENGAJAR ADIK KESAYANGAN M.A.S.A.K...aku ulang balik .M.A.S.A.K..hahah..eh..boleh ke??reti ke ko ni??aku rasa kau reti MAKAN je..hello2..sorry sikit..aku BOLEHLAH AND KIRA PANDAILAH MASAK...

KENAPA AKU AJAR DIA???nak tahu kenapa..kejap..bagi aku 10 saat...ok!dah ada jawapan kenapa!sebabnya..masa2 cuti sekolah ni jelah dapat AJAR dia..kalau xcuti ni..memanglah xjumpa dia..sebab dia duduk ASRAMA...sebabkan SAYANG ADIKLAH...aku ajar dia masak..sebab aku xnaklah di kebuluran KALAU2 TIBA2 AKU,AKAK,MAK,AYAH,ABANG N ADIK AKU DAYA XADA DEKAT RUMAH!disamping tu juga..PEREMPUAN kan WAJIB tahu masak!

aku ajar BASIC je tadi..just ajar2 GORENG SAYUR.,ala AKAK NI..SENANG JE LAH MASAK TU!'..hello!xkanlah nak terus ajar MASAK LEMAK CILI API OR ASAM PEDAS pula!tadi pun dah bersilat2 kat dapur..xpe wahai adikku..kita belajar BASIC dulu...
EH2..ni aku yang masak..UDANG MASAK LEMAK CILI API

HAA...yang kat ats tu..ragam2 yang berjaya aku rakam sewaktu ajar2 adik aku ni..banyak lagi sebenarnya..hahahah..tapi cukuplah kot apa yang ada tu...korang belajar2 MASAK k!