Pages

ORANG BUAT BAIK DIBALAS BAIK..BUAT JAHAT???

WAAAAHHHH...lama sudah tak update blog ni...terlalu lama rasanya...BERSAWANG DAH BLOG NIE...ermm..kembali ke TAJUK diatas...BUAT BAIK DIBALAS BAIK..BUAT JAHAT...DIBALAS???..korang rasa sambungan apa yang patut dibalas untuk mereka2 yang dah buat jahat kat korang semua???

sudah pasti ramai yang nak BALAS dendam...ada yang nak MARAH2..dan mungkin ada yang nak SANTAU!...oh tidak...tak elokkan buat macam tu...bertambah DOSA adalah...ermm..sebaik baiknya..korang semua...BALAS dengan DOA!korang doakan lah..insan yang buat JAHAT DEKAT KORANG SEMOGA DIA BERUBAH..

buat apa nak berdendam??dengan dendam bukannya boleh selesaikan segala masaalah...lebih baik berdoa dan memaafkan...yes!memang susah untuk memaafkan...tapi...tak salahkan kita terus berdoa...mungkin orang yang buat jahat dekat kita ni takkan berubah dalam MASA YANG CEPAT...tapi..insyaAllah doa kita akan dimakbulkan....kuncinya adalah SABAR...


"Apakah benar doa orang teraniaya akan dikabulkan, oleh Allah SWT meskipun doanya untuk mencelakakan orang yg menganiaya dirinya?Memang demikian sebagaimana sabda Nabi saw.,”Doa orang yang teraniaya itu mustajab (dikabulkan oleh Allah). Maka jika ia durhaka, kedurhakaan itu tanggung jawabnya sendiri.” (H.R. Thalami dari Abu Hurairah r.a.). Meskipun doanya mustajab, namun sebaiknya berdoalah dengan doa yang baik, misalnya agar orang yang menganiayanya berubah dan diberi petunjuk oleh Allah swt. Perhatikan lagi penggalan terakhir hadits di atas : “…maka jika ia durhaka, itu tanggung jawabnya sendiri.” MAksudnya, kalau berdoa mestilah yang baik sahaja. Sebab kalau doanya buruk, akibat dari keburukan dari doa tersebut harus ditanggung pula oleh orang yang berdoa."

memang sabar itu ada tahapnya...tapi...ingat juga..amarah itu API...api boleh bakar diri...dan api itu datang dari syaitan...jangan tergoda DENGAN HASUTAN SYAITAN..nanti boleh makan diri sendiri ok!so...sebagai KESIMPULAN...ORANG BUAT BAIK.DI BALAS BAIK..ORANG BUAT JAHAT...DIBALAS DENGAN DOA DAN KEMAAFAN....

5 comments:

puteraduyong said...

ye itu yang sepatutnya kan...maafkan perbuatan diorang... tapi susah nak dibuat... ;)

Semut Senyum said...

jadilah seperti pohon yang banyak buah.. dibaling kayu di balas buah... =)

ayanuts said...

stju dgn entry ni..sbb tu kalo hdp jgn buat jht dkt org

tia @ Ini Kisah Tia said...

susah nak kata . manusia semua bukan sama . kesabaran pun ada batasnya . tapi tu lah , kena waspada :)

Khalid said...

Sangat susah kalau kita nk memaafkan orang lain mahupun tidak menyimpan dendam. tetapi mungkin Allah s.w.t akan melembutkan hati kita.